Kontakt telefon: +385 (21) 483 555

Myopia.

Kratkovidost je stanje vizije u kojem osoba može jasno vidjeti objekte koji se nalaze u blizini, dok su udaljenjiji objekti mutni.

Stupanj kratkovidnosti utječe na sposobnost da se usredotočite na udaljene objekte. Osobe s teškom kratkovidnosti mogu jasno vidjeti objekte udaljene samo nekoliko centimetara, dok oni s blagom mogu vidjeti i objekte udaljene do nekoliko metara.

Kratkovidnost se može razvijati postupno ili naglo, a često se pogoršava tijekom djetinjstva i adolescencije. Često se pojavljuje kod više osoba u obitelji.

Osnovni test očiju može potvrditi kratkovidnost. Stanje možete jednostavno popraviti naočalama ili kontaktnim lećama. Još jedna mogućnost za liječenje kratkovidnosti je kirurgija.

Simptomi kratkovidnosti

Simptomi kratkovidnosti mogu uključivati:

  • Mutan vid kada se fokusirate na udaljene objekte
  • Potreba za škiljenjem ili djelomičnim zatvaranjem kapaka kako bi vidjeli jasnije
  • Glavobolje zbog prekomjernog naprezanja očiju
  • Teškoće tijekom upravljanja vozilom, pogotovo noću (noćna kratkovidnost)

Kratkovidnost se često otkriva već u djetinjstvu jer dijete sjedi blizu televizije, drži knjigu vrlo blizu očiju kada čita, trlja oči ili pretjerano puno trepće.

Prevencija kratkovidnosti

Cilj liječenja kratkovidnosti jest usmjeravanje svjetlosti na mrežnicu, a najčešće pomoću korektivnih leća.

Nošenje korektivnih leća tretira kratkovidnost na način da suzbija povećanu zakrivljenost rožnice ili povećanja duljine oka. Vrste korektivnih leća su:

  • Naočale- dolaze u raznim stilovima i jednostavne su za korištenje.  Naočale mogu biti najlakši i najekonomičniji način korekcije kratkovidnosti.
  • Kontaktne leće- dostupan je širok izbor kontaktnih leća za poboljšavanje kratkovidnosti.

 

 

Back to Top
Malcare WordPress Security